«Parnassos Concert Hall» - concert piano & celloΠρολογίζει η Σοφία Στρέζου

Ήχοι εμπνευσμένοι που αναδύονται από τα βάθη της ψυχής δημιουργών, για ν’ ακουστούν και να φανούν στην επιφάνεια τρεμάμενου δειλινού, η λάμψη κι οι τόνοι αρμονικής συζυγίας, με το σύμπαν. Κι είναι η μουσική, η φυσική γλώσσα του πάθους, που συστηματοποιείται με νότες. Η συναισθηματικά χρωματισμένη συνομιλία του καλλιτέχνη, με την βαθύτερη εσωτερική του ουσία.

Ο Δημήτρης Κοτταρίδης στο βιολοντσέλο, η Δήμητρα Μαντζουράτου και ο Χρήστος Δημάκης θα παίξουν πιάνο, μεταφράζοντας την γλώσσα των παθών με ήχους των Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Σάρλ- Καμίγ Σεν- Σανς, Νίκου Σκαλκώτα, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Χρήστου Δημάκη.

Ξεκινά δηλαδή μια μουσική διαδρομή από το 1900 και φθάνει ως τις μέρες μας για να βρούμε την καμπύλη, το δυναμικό σχήμα που περικλείεται στη συναισθηματική πορεία των συγκινήσεων.

Η μουσική, είναι η απόλυτη λυρική έκφραση που υποβάλλει, χωρίς να ερμηνεύει την αοριστία, που όμως γοητεύει με υπαινικτικότητα εκείνο που μαντεύουμε πως υπάρχει στην απολλώνια ποιητική εμβάθυνση.

Είναι το ρευστό και ακαθόριστο συναίσθημα, καθώς καθορίζεται ανάλογα με την ψυχική διάθεση και τα ανάερα σχήματα που ο καθένας μας κουβαλά, στις πτυχώσεις των προσωπικών μύθων. Ακριβώς επειδή οι αλήθειες ζωντανεύουν στο εκστατικό βύθισμα, με αισθητό διάμεσο τους όμορφους ήχους, εκφράζοντας το άρρητο.

Τότε είναι που αφήνεται ελεύθερη η φαντασία κι ερεθίζεται από τη μουσική «προσπαθώντας, όπως λέει ο Σοπενχάουερ, να δώσει μορφή, να δώσει σάρκα και οστά σ’ αυτόν τον αόρατο και μολαταύτα τόσο ζωηρά κινούμενο κόσμο, που μιλά εντελώς άμεσα στην ψυχή μας , να τον σαρκώσει σ’ ένα ανάλογο παράδειγμα.» Γιατί η μουσική λυτρώνει αισθητικά τον ακροατή. Δονείται από τις πνευματικά επεξεργασμένες καλλιτεχνικές εκφράσεις, ζώντας την λαχτάρα και το ρίγος του δημιουργού αναβιώνοντας και αναπλάθοντας τα μουσικά αμαλγάματα με συντεταγμένες την δική του μοίρα.

Στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε στην Αμερική όπου έζησε ως το τέλος της ζωής του ο Ραχμάνινοφ είπε: «Η αδιάκοπη μου θέληση να συνθέσω μουσική είναι μια εσωτερική παρό­τρυνση του να εκ­φράσω μουσικά τα συναισθήματά μου, όπως η ομιλία για να προφέρω τις σκέψεις μου. Αυτή πρέπει να είναι και η λειτουργική σημα­σία της σύνθεσης στην ζωή κάθε συνθέτη»

Ας απολαύσουμε λοιπόν τους ερμηνευτές και τις μουσικές αναδρομές τους κι ας ταξιδέψουμε ως εκεί που μπορούμε να φθάσουμε, για να σκεπάσουν και να σκεπαστούν από όμορφους ήχους οι ψυχές μας τούτο το ανοιξιάτικο βράδυ….. Καλή ακρόαση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: