ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΟΡΙΑΣ - Νυχτερινές επιπλοκές

Πως μας τυλίγει η νύχτα απαλά, τρυφερά αν και βοριάς; Πως μας αγγίζει εκείνη η περισπωμένη στο επίθετο του Θοδωρή Βοριά. Πως μας ξυπνάει μνήμες σαν σεργιανάμε στην ποιητική του συλλογή Νυχτερινές Επιπλοκές που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΡΩΔΙΟΣ τον Μάρτιο του 2008;
Όλη η ποίηση είναι γραμμένη σε πολυτονικό σχήμα να μας θυμίζει πως κάποτε χρησιμοποιούσαμε μια γλώσσα πλούσια σε τόνους και πνεύματα.
Κάθε του σκέψη, κάθε του αίσθημα πολύεδρα σώματα που αναζητούν συντροφιά στους δρόμους της πόλης. Γράφει απελευθερωμένος από επιρροές αλληλοσυγκρουόμενες, όχι απλά για να επικοινωνήσει με τους άλλους, αλλά για να καταγράψει κυρίως ότι συμβαίνει γύρω του και φυσικά μέσα του.
Υπάρχει το άλογο στοιχείο της συνείδησης που τον διεγείρει και γίνεται ηθικός αυτουργός και δέκτης εικόνων και συγκινήσεων που τις μεταφέρει στην ποίησή του.Υπάρχει η έντονη συναισθηματική παρουσία την οποία και αντικαθιστά με μια αισθησιακή τάξη . Μέσα στο ομιχλώδες τοπίο του Λόγου ο Θ.Β. προχωρά με το βλέμμα στραμμένο στον ορίζοντα της αληθινής ποίησης, μιας ποίησης που είναι αμάλαγη στην αλήθεια της.
Έμπνευση και κίνητρο γίνεται πολλές φορές η ίδια η πόλη του, η Θεσσαλονίκη και οι άνθρωποι που την κατοικούν.Αναζητά τις "ρωγμές στη νύχτα" και τα κομμάτια της κρύβει πολλές φορές.

"Ξέρεις πως κρύβω
ένα κομμάτι νύχτας
μες στην τσέπη μου"

Εκείνη γίνεται η μούσα του που περιπλανάται. Οι σκιές της ακουμπούν στον Βαρδάρη, στο Λιμάνι, στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο. Με τον έρωτα να αναζητά τις ανάσες του πότε αγοραία και πότε αιχμάλωτα να ξεψυχά, στα γνωστά στέκια της πόλης, στο πάρκο της ΧΑΝΘ.
Γίνεται τρυφερός, λυρικός, μετέωρος στο ταξίδι του και μας παρασέρνει με την γλυκύτητα του λόγου του.

" Άν λιποθυμήσεις
θα σε πάρω στα χέρια
να σ' απλώσω σ' άλλο ποίημα"

Με λειψό φεγγάρι θα χτυπηθούν τα κορμιά για ν' αγκαλιαστούν μετά στην άκρη μιας θάλασσας. Σπαράσσονται με βία. Δεν είναι κύματα, είναι οι σκιές που ξεσκίζουν με βία τα ρούχα κι ερωτεύονται.

"Χτυπιούνται, αγκαλιάζονται,
γίνονται πόλεμος, έρωτας
και πυρετός της νύχτας"

"Εχθροί και φίλοι οι δρόμοι που περπάτησες" . Μητροπόλεως-Βενιζέλου-Εγνατία. Δρόμοι γνωστοί σε όλους, οικείοι, αγαπημένοι μιας πόλης αγαπημένης. Πόσες φορές δεν τους περπάτησε ο ποιητής και μαζί του κι εμείς κουβαλώντας την μυσταγωγία της χαράς ή της σιωπής.
Ακόμα κι οι τοίχοι αποκτούν τη σημειολογία με τα κάθε είδους μηνύματα που φιλοξενούνται σ' αυτούς και βουλιάζουν. Γίνονται το θέατρο μορφών από γκράφιτι και συνθήματα που ζητούν την αφύπνιση των περαστικών. Μιλάει ο τοίχος κι ο ποιητής αφουγκράζεται.
Ξεδιπλώνεται η γραφή του "κάτω από σωρούς ξεραμένων φύλλων" με φθινόπωρα και ζεστούς χειμώνες και τις νύχτες που δεν φοβάται ανοίγει τα φύλλα της καρδιάς του για να εισβάλλει όλο το φως μιας γραφής που μας αποκαλύπτει τα μυστικά του Λόγου του.

4 σχόλια:

Μαρια Νικολαου είπε...

" Άν λιποθυμήσεις
θα σε πάρω στα χέρια
να σ' απλώσω σ' άλλο ποίημα"

Αυτές οι λεξεις του Θοδωρή ήταν για μενα οι ωραιοτερες του βιβλίου.
Οπως βλεπω "πιάστηκες" και συ στα διχτυα τους Σοφία..

Ο Θοδωρής ειναι από τους πολύ καλούς ποιητες που εχω διαβασει.
Οι λεξεις του κρύβουν μια μελαγχολία μα την αισθάνομαι γλυκιά .
Αναφερει πολυ τη βροχή που λατρεύω και τον έρωτα.
Η γραφή του ειναι μεστή και ευκολονόητη.

Κι εσύ παντα ξερεις να "διαβαζεις" μεσα απ τις λέξεις όλων αυτό που ειναι πραγματικά ο καθένας.

Καλησπέρα Σοφία

ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ είπε...

Σ' ευχαριστώ Μαρία για την όμορφη περιγραφή. Είναι αλήθεια πως οι λέξεις του Θοδωρή Βοριά γλυκά τυλίγουν μπλέκοντας το συναίσθημα και την συγκίνηση με την ποιητική νομοτέλεια της γραφής του.

Ανώνυμος είπε...

με συνεπήρε η περιγραφή σου αγαπητή Σοφία. Δεν γνωρίζω -δυστυχώς-τον Θοδωρή Βοριά, αλλά σίγουρα μου κίνησες το ενδιαφέρον να τον γνωρίσω, με την τόσο -αισθαντική περισότερο παρά αισθητική- ανάλυσή σου.
Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σου, και για την ευκαιρία που δίνεις να γνωριστούν μερικοί όχι και τόσο γνωστοί ποιητέ.
φιλικά
μυρσίνη

ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ είπε...

Μυρσίνη καλώς ήρθες στον χώρο των ποιητών. Σ' ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια σου.
Αυτός ο χώρος δημιουργήθηκε από την αγάπη μου προς τους ποιητές και το έργο τους. Αν καταφέρω και κεντρίσω το ενδιαφέρον και σ' άλλους να γνωρίσουν την ποίηση μέσα από εδώ, αυτό θα είναι μια ευτυχισμένη στιγμή και για μένα αλλά και για τους ίδιους.
Η ποίηση έχει ανάγκη από το περπάτημα των αναγνωστών στις λέξεις και τα νοήματά της.
Ο Θοδωρής Βοριάς είναι ένας δόκιμος και άξιος ποιητής συνεχιστής της καλής ποίησης. Στην ιστοσελίδα θα βρεις το λινκ του ώστε να μπεις στον δικό του τόπο και να ταξιδέψεις στη γραφή του.
Χαίρομαι ιδιαιτέρως που σου άρεσε και είμαι βέβαιη πως θα τον αναζητήσεις.
Όμορφη μέρα να έχεις.