ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΛΛΙΑ - Περιπέτεια στο βασίλειο των Θεών (Παραμύθι) / Εντυπώσεις από την ανάγνωση της Σοφίας Στρέζου


Ίσως τα παραμύθια να γεννώνται κάθε που γεννιέται ένα αστέρι, για να κατοικηθεί πρώτα από τους ήρωες και να λάμψει από την ιστορία τους.

Κάπως έτσι ξεκινάει το μαγευτικό ταξίδι των παραμυθιών, που ακροβατεί ανάμεσα στο φανταστικό και στην αληθοφάνεια του μύθου, για να φθάσει στα παιδιά με τρόπο γλυκό, τρυφερό, για να αφηγηθεί την προσωπική κατάθεση του παραμυθά.

Η Χριστίνα Κόλλια είναι μια σύγχρονη παραμυθού, που με ευαισθησία και γνώση, αλλά προ πάντων με αγάπη για τα παιδιά και την διαμόρφωσή τους, αναπτύσσει το παραμύθι της, όχι με την κλασσική έννοια που εγώ τουλάχιστον θυμάμαι τα παραμύθια των παιδικών μου χρόνων, δίνοντας μιαν άλλη διάσταση στην ιστορία της, με τρόπο γνωσιολογικό απαλλαγμένο από παλιές διδακτικές μεθόδους, εστιασμένο στα προβλήματα που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι μικροί αναγνώστες, ώστε να διαμορφωθούν ως υπεύθυνοι ενεργοί πολίτες αργότερα.

Θεωρητικά θα 'πρεπε και οι μεγάλοι να διαβάσουν τον συγκεκριμένο παραμύθι, ώστε να πάψουν να λειτουργούν ανεύθυνα και οι ορθές πράξεις να είναι παράδειγμα προς μίμηση, από τους μικρούς φίλους.

Η "περιπέτεια στο βασίλειο των Θεών" έχει ως κεντρικό άξονα το μεγάλο θέμα της οικολογίας.

Επιχειρεί η συγγραφέας, την αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης των παιδιών, μέσα από το περπάτημα στις διαδρομές της ελληνικής μυθολογίας.

Έτσι εκείνα μαθαίνουν, με την ουσιώδη απλότητα κι αμεσότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα παραμύθι, να αξιολογούν τους λόγους που θα πρέπει να προσέχουν και να φροντίζουν το περιβάλλον και ταυτόχρονα να ανακαλύπτουν την πλούσια ελληνική μυθολογία.

Γιατί η Χριστίνα Κόλλια φροντίζει και οικοδομεί περίτεχνα τις περιβαντολλογικές ανησυχίες της δένοντάς τες με τον μύθο.

Είναι γεγονός πως το κλίμα του πλανήτη αλλάζει.

Οι μεγάλοι τούτου του κόσμου αδιαφορούν και μόνον τα παιδιά που ακόμα πλάθονται, μπορούν ν' αλλάξουν συμπεριφορές και να γίνουν τα ίδια φορείς θετικών ενεργειών και να ανατρέψουν την πλεονεξία, όσων επιβουλεύονται την ισορροπία της φύσης.

Η αναζήτηση ενός σπιτιού για τον "καπετάν βοριά", θα είναι η αφετηρία για να αντιληφθούν όλοι, πως όταν κάτι συμβαίνει στο ένα άκρο του πλανήτη, έχει επιπτώσεις και στο άλλο άκρο.

Γιατί η Γη είναι το σπίτι μας και πρέπει όλοι μαζί να την προστατέψουμε. Δεν επιτρέπονται άλλα λάθη.

Ήρθε ο καιρός για δράση, ώστε να αποτραπεί η επερχόμενη μελλοντική οικολογική καταστροφή, σ' ένα ήδη διαταραγμένο περιβάλλον.

Η παραμυθού μας θα ξεσηκώσει "Θεούς και θνητούς στο πόδι" κι από το "αρχηγείο του χειμώνα" , θα φτάσει ως το "ανάκτορο του Ολύμπου" και μέσα από ένα συμπόσιο, θα αποκαλυφθεί η "ανταρσία" του χειμώνα, ενός από τα παιδιά του χρόνου, που η απληστία ήταν η αφορμή, για μια σειρά επικίνδυνων ανατροπών στη ομαλή λειτουργία των εποχών.

Φυσικά όταν τα λάθη αναγνωρίζονται, τότε μπορούν και να διορθωθούν.

Έτσι η Χριστίνα Κόλλια δίνει μέσα από το παραμύθι τις κατευθύνσεις, με ήπιο και αγαπησιάρικο λόγο έτσι όπως αρμόζει να μιλάμε στα παιδιά, την δική της αφυπνιστική εκδοχή που αρνείται τον θεωρητικό διδακτισμό κι επιμένει στην πρακτική του παραδείγματος.

Μικροί και μεγάλοι αναζητείστε την «Περιπέτεια στο βασίλειο των θεών» που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2008, και ήδη εξαντλεί τη δεύτερη έκδοση, από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΙΔΕΡΗ, σε μια καλαίσθητη έκδοση, με εικονογράφηση της Μαρίας Πανταζή.

Απολαύστε την πρωτότυπη και ιδιαίτερη πλοκή τις παραινέσεις και τις προτροπές, μέσα από την πρωτότυπη και ιδιαίτερη πλοκή που τις αναπτύσσει η συγγραφέας, δίνοντας μια εξαιρετική αφορμή για σκέψεις των μεγάλων και συζήτηση με τα παιδιά.

Καλοτάξιδο στις καρδιές μας και στις καρδιές των παιδιών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: