ΤΑΚΗΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ - Ιχνηλατώντας τη σιωπή

Ο Τ.Τ. επανέρχεται με μια ολοκαίνουργια ποιητική συλλογή. Στο γνώριμο και οικείο ύφος που πολλοί από εμάς έχουμε γνωρίσει. Ιχνηλατεί τη σιωπή, μια σιωπή που προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει το αθέατο πάθος πέρα από τον χρόνο , τον τόπο και τις αισθήσεις. Ποιητής του μύθου κι όχι του μέτρου, αναζητά την νύμφη ανύμφευτη με το άυλο κορμί του ανέμου. Αναζητά την μούσα με την αιθέρια κίνηση που ξελογιάζει τη σάρκα σε εξόριστα φεγγάρια. Είναι ο ίδιος που κάνει την υπέρβαση των αντικειμένων και υπακούει στο νόημα της τέχνης του με το όραμα, το ίνδαλμα που έπλασε πάνω στον ίλιγγο της έμπνευσης και της φαντασίας του.
Εκείνο το αθέατο πάθος, η μυστική ακολουθία του έρωτα που πετά πέρα από τις κρυμμένες ανάσες σαν ελαφρόπετρα. Ανταμώνουν οι εραστές του δειλινού σε ακόρεστα καλοκαίρια πάνω σε σώματα που ξεπερνούν συμπληγάδες.
Ο αισθητικός ιδεαλισμός του κινείται και μεταθέτει το κέντρο βάρους στο ερωτικό κάλεσμα του ανέμου. Άφατοι οι πόθοι και τα φιλιά πετρωμένα, διάφανο το όνειρο ξεψυχά. Φέρει εντός του την ομορφιά κι αντλεί από την φαντασία του το Ωραίον που απορρέει από την ψυχή του καλλιτέχνη, που φλέγεται από προσδοκία.
Ανασταίνει το όραμα τη στιγμή ακριβώς που η ψυχή του αναριγά. Σιωπηλό, ασάλευτο επιθυμεί να το ενταφιάσει ζωγραφίζοντας σταλακτίτες δακρύων. Συναντιούνται οι ψίθυροι *να με χάνεις στην άβυσσο να με βρίσκεις εντός σου*.
Η ποίησή του ανταμώνει την αγρύπνια ακόμα και το φεγγάρι ερωτικό για χάρη του γίνεται. Γιατί η ποίηση του Τ.Τ. είναι ποίηση καθαρή που εξωτερικεύει τον δαρμό και τις θύελλες της ψυχής, τις προσδοκίες και τις απογοητεύσεις, τον θρίαμβο και την εγκαρτέρηση, τις λαχτάρες και τις οδύνες στην αφηρημένη τους καθολικότητα και ιδανικότητά τους.
Αισθητοποιεί τις διαθέσεις , τις τάσεις, με την δημιουργική του δύναμη να εξουσιάζει απόλυτα το Σύμπαν της τέχνης του, με ερωτικό φεγγάρι, έξαψη που ξεψυχά σε λαθραία φεγγάρια ως τα κρυφά φεγγάρια των ωκεανών.Ο ίδιος ο έρωτας δακρυσμένος, όπως ακριβώς κι ο ουρανός του.
Το ακτινοβόλημα και η ενέργεια που μας δίνουν οι λέξεις του, έχουν εκείνο το άπιαστο του ονείρου. Κυνηγά χίμαιρες επειδή λατρεύει το απαγορευμένο και γράφει στίχους γι' αυτό. Με λαθραία χάδια και πειρατικά αγγίγματα γίνεται ο Σίσυφος που κουβαλά στο στερέωμα πεθυμιές αθέατες.
Ο ποιητής θα κάψει τους στίχους του για να ζεσταθεί και μαζί τους καίγεται κι ο ίδιος για να τον βρει Εκείνη στις στάχτες και στις αναζωπυρώσεις από τις τελευταίες σπίθες. Άυλα τα σκιρτήματα. Δίνει έμφαση σε εκείνο που αναπνέει την ώρα που καταγράφει την αφόρητη απουσία. Ο ίδιος σκιά ντύνεται για να φανεί η μοναξιά που καθρεφτίζεται στον ξάστερο ουρανό. Στο κενό ναρκώνονται τις νύχτες οι αισθήσεις και τότε φτερουγίζει ο νους μας στην ποίηση και στον ποιητή της καρδιάς μας.

8 σχόλια:

Τάκης Τσαντήλας είπε...

Με ευαισθησία, άποψη
και υπογραφή, η αισθητική
και κριτική ανάλυση
των γραπτών μου,
καλή μου φίλη Σοφία..
Με την πένα σου να βυθίζεται
βαθιά στον πυρήνα των λέξεων
ν΄ αποστάζει
ορατούς κι αδιόρατους
σφυγμούς και νοήματα,
ν΄ αφουγκράζεται
χτύπους και ψίθυρους,
ν΄ ανιχνεύει
εκδορές και σιωπές..

Με τιμάει ο έναστρος λόγος σου..
Σ΄ ευχαριστώ πολύ..
Την αγάπη μου και την καλημέρα μου..

Μαρια Νικολαου είπε...

O Tάκης πάντα θα ιχνηλατεί και πάντα θα αναζητά το άπιαστο, το δροσερό, το αόρατο..
Και πάντα θα μας διδάσκει με τις λέξεις του τον έρωτα που πάντα υπήρχε (αν και δυστυχώς μας φοβήθηκε και κεινος και κρυφτηκε για τα καλα πια)..
Εύχομαι τα καλυτερα ταξίδια στο βιβλίο του

ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ είπε...

Τάκη μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, κυρίως όμως σ' ευχαριστώ για το μοίρασμα της αγωνίας για όλες μου τις απόπειρες. Πραγματικά βυθίζομαι στις λέξεις και στα νοήματά σου κάθε φορά που σε συναντώ στην όποια συγγραφική σου προσπάθεια.
Η ευαισθησία της γραφής σου είναι το κίνητρο για την αισθητική ανάλυση των ποιημάτων σου. Χαίρομαι κάθε φορά που η πένας μας συναντάται. Να είσαι καλά.
Ελπίζω η νύχτα που έρχεται να είναι όμορφη για σένα.

ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ είπε...

Μαρία Νικολάου...

Ο Τάκης τσαντήλας ιχνηλατεί, ανιχνεύει και διδάσκει τον έρωτα σ' όλους εμάς. Καλοτάξιδο το νέο του βιβλίο και μακάρι να βρει εκείνους τους αναγνώστες που θα μιλήσει στην καρδιά τους.
Όσο για τον έρωτα, εύχομαι Μαρία μου να μην μας φοβάται και μείνει κρυμμένος και σύντομα να εμφανιστεί.

L.N.E (Ελένη Γ.) είπε...

Αισθητική ανάλυση
της αληθινής γραφής
ενός ευαίσθητου δημιουργού
ενός ανθρώπου που τιμά το κόκκινο μελάνι που ρέει στις φλέβες του
και το μεταγγίζει στις δικές μας
με τέχνη ερωτική..

Έβαλες όμορφο ήχο στη Σιωπή του Τάκη Σοφία μου..

Την καλησπέρα μου και την αγάπη μου και στους δυο σας..

ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ είπε...

L.N.E (Ελένη Γ.)...

Όλα αυτά που αναγνωρίζεις είναι ο Τάκης. Δημιουργός λυρικής ερωτικής γραφής που συναρπάζει. Η ποίησή του ρέει στις φλέβες όσων διαβάζουν την γραφή του.
Σ' ευχαριστώ για τις λέξεις σου. Καλή σου νύχτα.

ΜΑΡΙΑ Ρ. είπε...

o Tάκης Τσαντήλας
ενδύει με τις λέξεις του
το ερωτικό όνειρο

για να το γυμνώσει
αργά και αισθησιακά
μπροστά στα μάτια των αναγνωστών του

Καλοτάξιδο !

Σοφία με την αισθαντική
ματιά της ποίησης
καλησπέρα..:):)

ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ είπε...

Maria R. ...

Είναι αυτό το ερωτικό όνειρο που μπορεί και ταξιδεύει μέσα από τις γραμμές του Τάκη.
Ευχαριστώ για τις λέξεις σου.
Καλημέρα όσο μπορεί να είναι σε σκοτεινά τοπία.