M.ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΥ-Τ.ΤΣΑΝΤΗΛΑ - Προαιρετικά και ατημέλητα

Προ-αιρετικά -ΝΑΙ. Ατημέλητα-ΟΧΙ. Το 2008 κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή - σύμπραξη των ποιητών Μ.Ρ. και Τ.Τ. Η ανάγκη να ανταποκριθούν στο αισθητικό αίτημα της προσωπικής αναζήτησης, έφερε τούτο το αποτέλεσμα.
Η τέχνη τους αντικαθρεφτίζει συνθετικά τη ζωή και μας παρασύρει στο αγκάλιασμά της. Καθορίζεται από το ερωτικό αντικείμενο αλλά και από την πραγματικότητα, που περιβάλλει τον καθένα χωριστά. Πηγή της καλλιτεχνικής τους συνείδηση είναι εκείνη που αποσαφηνίζει τα όρια της δημιουργίας τους. Εκφράζουν ενδόμυχες βιώσεις με Λόγο και εικόνες, αισθητοποιώντας τις ιδέες τους. ΄Εχουν βρει τη φόρμα για να εκφρασθούν με οργανωμένες πολύτιμες λέξεις σε αρμονικούς ρυθμούς.
Η τέχνη τους δεν αποτελεί κατάστιχο και δίνει πολύ περισσότερα από ένα απολιθωμένο περιστατικό. Δεν απεικονίζουν απλώς μια υποκειμενική παρόρμηση που αναβλύζει, είναι μια κραυγή οδύνης, που ξεχύνεται από τα βάθη της ψυχής τους, θέτοντας επιμελώς την σκιά της.
'Ολο το βιβλίο κινείται σε μια αντίθεση Λόγου και ΄Εκφρασης μεταξύ των δύο. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η γοητεία της ανάγνωσης. Η Μαρία Ρ. αποταμιεύει τις λέξεις, ο Τάκης Τ. τις αναδύει, για να αποπλανήσουν και να διασφαλίσουν το συναίσθημα. Για τον Τ. τα μάτια φεγγάρια ανταμώνουν το άπειρο, για την Μ. οι λύπες κοιμούνται σε πύρινο μαξιλάρι. Με το αίμα της ζωγραφίζει πέλαγα, γεύεται τη σιωπή των νεκρών, καταργεί το μπλέ της θάλασσας και βάφει με κόκκινο τον βυθό της. Ο Τ. αναδεικνύει το όμορφο του γαλάζιου, των ερωτευμένων κυμάτων,εξομολογείται στη βροχή. Φονεύει τον θάνατο με φως, εκείνη τον υμνεί και μέσα από την διαφωνία τους δίνουν τον ορισμό του. Ντύνεται νύχτα, εκείνος ξημέρωμα. Χαϊδεύει πληγές αγναντεύοντας τον γιαλό, αυτή τις ξορκίζει περιδιαβαίνοντας βυθούς σκοτεινούς. Θωρά ματωμένο το μέλλον, εκείνος φθάνει με ματωμένο χαμόγελο, μετέωρο στίγμα στο άπειρο.
Ανιχνεύουν σκοτεινές διαδρομές. Ο ένας λατρεύει το χάραμα, την άλλη το πρωινό την τρομάζει. ΄Οταν συναντηθεί η γραφή τους, ο ψίθυρος θα γίνει τραγούδι. Θα κατακτήσουν τη νύχτα και μετά θα υποταχθούν διασπώντας τη σιωπή. Χορεύουν το κόκκινο ταγκό εξαγνίζοντας αμαρτίες.
Η γλώσσα της Μαρίας σκληρή φθάνει στα όρια του grodescko και του σουρεαλισμού,*τρυφερή έγινες νύχτα και θα κρυώσεις*, έρχεται σε αντίθεση με το λυρικό και ερωτικό κρεσέν του Τάκη. Θ' αναζητήσει την γητεύτρα Κίρκη την μάγισσα των ονείρων της, να καταλύσει τον έρωτα, ενώ εκείνος ταξιδεύει στον ανοιχτό ορίζοντα της θάλασσας και με την μουσική αλλάζει τον θάνατο. Εκείνη τον δαμάσει με φθόγγους.
Με ανάσες ποθητές και οι δύο, με τις λέξεις ως πυξίδα δρομολογούν την προσωπική τους ανάταση. Τα δάκρυα γίνονται σύμβολα που έρχονται από το μέλλον. Η Μαρία θα βάψει τα χείλη με χρώματα πεταλούδας, θέλοντας κι οι δυό τους να σπάσουν τα τείχη. Το αίμα ρέει καυτό, γίνεται λάβα, ο Τάκης ακόμα αιωρείται στο άπειρο.
Οπαδός της σουρεαλιστικής σχολής δεν ωραιοποιεί τις κανονιστικές αντιλήψεις για το Ωραίον αντίθετα ο Τάκης ακολουθεί ένα διαλεκτικό κράμα ρεαλισμού και ωραιότητας. Γεγονός πάντως είναι πως και οι δύο ακολουθούν με πλαστικότητα τις λέξεις και τις αναγνωρίζουν. Ανταποκρίνονται στη συναισθηματική δεκτικότητα χωρίς προκαταλήψεις. Οι εσωτερικές φωνές γίνονται συνοδοιπόροι των εξωτερικών φωνών. ΄Οτι ωρίμασε μέσ' τη σιωπή, απόσταγμα ακριβό, τώρα κρασί που μεθά.
Με ευλύγιστες λέξεις, προσπαθούν να κτίσουν το οικοδόμημα της ποίησής τους. Καταγράφουν κι εξομολογούνται το αντικαθρέφτισμα της ψυχής τους, την κίνηση και τις αλλοιώσεις του Εγώ τους. Βέβαια στη Μαρία υπάρχει μια απόδραση, από την φυσική πραγματικότητα, μ' ένα ριζικό,κι αθεράπευτα σαγηνευτικό φλέρτ με τον θάνατο. Ελευθερώνει την εσωτερική αγωνία και την συμφιλιώνει με ματωμένες λύσεις. Ο Τάκης ακολουθεί την μοίρα του, την ανακαλύπτει στην κρυστάλλινη διαφάνεια μιας απόλυτης αρμονικής μορφής. Η ποίησή του διαθέτει το ακτινοβόλημα της ενέργειας την οποία και μεταμορφώνει σε ενοποιημένη ενέργεια και αισθαντικότητα. Εκείνη φέρνει ανατριχίλα με ευφράδεια. Η ποίησή της, είναι ένα είδος μαγείας που μεταμορφώνει την ψυχική κατάσταση της ποιήτριας όχι με ησυχασμό, για να διασφαλίσει το συναίσθημα, που θα μεταδώσει στους αναγνώστες της. Αντίθετα ο Τάκης ζει τον βαθύτατα αισθαντικό έρωτα, τον ηδονικό και οδυνηρό αισθησιασμό, την διέγερση που ζεσταίνει τον Λόγο του με ποιητική πνοή.Υ.Γ.
Θέλησα να αναδείξω τις αντιθέσεις των δύο σ' ένα κοινό αποτέλεσμα. Δεν ξέρω άν κατάφερα να ανταποκριθώ στην εύρεση της ποιητικής τους ευαισθησίας. Η συναισθηματική αναζήτηση που καταλήγει σε αισθητική είναι ένας δρόμος που ακόμα προσπαθώ να βρω τα μονοπάτια του...

1 σχόλιο:

ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ είπε...

Ο/Η Μ. Νικολαου είπε...
Xωρίς να τους εχεις γνωρίσει εχεις μπει ακριβως σε αυτο που τους χαρακτηρίζει. Κι αυτο ειναι και το σπουδαιο.
Υπεροχη η ανάλυση που εκανες Σοφία.
Καλυπτει απόλυτα οποιον δεν γνωριζει το βιβλίο αυτο μα και οποιον το εχει ήδη διαβασει..

7 Οκτώβριος 2008 7:25 πμ


Ο/Η ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ είπε...
μ. νικολαου

Χαίρομαι που το ακούω αυτό από εσένα Μαρία Νικολάου, γιατί προφανώς, έχεις διαβάσει το βιβλίο και τους γνωρίζεις προσωπικά, οπότε η γνώμη σου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Σ' ευχαριστώ για τ' ακριβά σου λόγια.
Καλό απόγευμα να έχεις.

7 Οκτώβριος 2008 7:50 πμ


Ο/Η Τάκης Τσαντήλας είπε...
Άφωνος Σοφία μου
από την κριτική σου προσέγγιση
στα "Προ-αιρετικά και ατημέλητα"..
Από την βαθιά διείσδυση σου
ως το μεδούλι των λέξεων
όπου αναδύεις με θαυμαστό τρόπο
την αρμονία αυτών
μα και τις αντιθέσεις του λόγου
και του αντίλογου..
Από την περπατησιά σου
σε ορατά και αδιόρατα περάσματα
όπου τα συν-αίσθηματα
πότε έκδηλα και πότε άδηλα
διεγείρουν και διεγείρονται..
Την ανάδειξη της ιδιαίτερης γραφής
του καθενός μας
μα και την αλληλουχία τους συνάμα
μέσα από τους αέναους συμβολισμούς
του έρωτα και του θάνατου,
της νύχτας και του φωτός..

Με τιμάς καλή μου φίλη
και με συγκινείς πολύ..
Να είσαι καλά
και δημιουργική πάντα..
Σ΄ευχαριστώ πολύ
και σου εύχομαι καλό βράδυ..
Έχεις την αγάπη μου
και την εκτίμηση μου..

7 Οκτώβριος 2008 10:51 πμ


Ο/Η ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ είπε...
τάκης τσαντήλας...

Εγώ τώρα τι να πώ. ΄Οταν ο ποιητής, αναγνωρίζει τις λέξεις του, μέσα στο αισθητικά αναλυμένο έργο του, τότε ο ασήχαστος αναλυτής, έχει φθάσει στην ορθή, όσο βέβαια του ήταν μπορετό, ανάγνωση.Εύχομαι το βιβλίο αυτό,να βρει τους επαρκείς εκείνους αναγνώστες, που μπορούν να ανταποκριθούν και να γευτούν τα έλλογα και τα άλογα μιας ποίησης μαγικής, που σε παρασύρει σε γοητευτικά μονοπάτια.
Καλό βράδυ. Η αγάπη και η φιλία σου με τιμούν

7 Οκτώβριος 2008 1:07 μμ


Ο/Η Γωγώ Πακτίτη είπε...
όχι απλά τα κατάφερες,
μα έδωσες μια άριστη ανάλυση

απόλαυσα τη γραφή σου...

καλημέρα Σοφία...:)

7 Οκτώβριος 2008 11:56 μμ


Ο/Η ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ είπε...
γωγώ πακτίτη...

Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Καλό απόγευμα.

8 Οκτώβριος 2008 6:27 πμ


Ο/Η Ελένη Γ. (L.N.E) είπε...
Σοφός όποιος σοφό αναγνωρίζει..
Ποιητής όποιος ποιητή αναγνωρίζει..
Σεβαστός ο λόγος και η ευαισθησία σου, όχι τυχαία..
Αναλυτής, ψυχογράφος, εμνευστής, δημιουργός..
Ταλέντο σμιλεμένο από γλύπτη αρχαίο..
Χάρισμα η γραφή σου, όπως της Μαρίας και του Τάκη..
Αιρετικό χάρισμα.. σπάνιο..
Να είσαι καλά!.
L.N.E

8 Οκτώβριος 2008 7:52 πμ


Ο/Η ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ είπε...
ελένη γ.

Σ' ευχαριστώ για το πέρασμα και το ζεστό σου αποτύπωμα.
Καλό απόγευμα.

8 Οκτώβριος 2008 8:31 πμ


Ο/Η jacki είπε...
Καλά έχω πάθει πλάκα. Ντρέπομαι που τολμώ και γράφω. Εσείς όλοι είστε συγγραφείς κανονικοί ε;
:)
Καλημέρα Σοφία και σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση.

9 Οκτώβριος 2008 12:49 πμ


Ο/Η ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ είπε...
jacki...

Καλή μου ειλικρινά σ' ευχαριστώ για τα θερμά σου λόγια. Θέλω να να ξέρεις, πως *όλοι είμαστε συγγραφεις*. ΄Οποιος καταθέτει την ψυχούλα και την αλήθεια της, περνάει στη σφαίρα των αληθινών δημιουργών.
Να είσαι καλά. ΄Ομορφο απόγευμα να έχεις.

9 Οκτώβριος 2008 5:03 πμ


Ο/Η Μαργαρίτα είπε...
Βήμα βημά οι λέξεις σου εισάγουν
του ονείρου την πραγμάτωση...
Πώς τάχα η λογική το όνειρο να ορίσει;;
Κι όμως ξεπηδούν ονειρικές εικόνες
απο την θέληση σου να ορίσεις το πηγαίο, το ανέκφραστο μα και σπουδαίο...
Υπέροχη η περιγραφή σου με ταξίδεψε σε τόπους γνώριμους και μη..

Καλό βραδάκι να έχεις Σοφία μου***

10 Οκτώβριος 2008 10:40 πμ


Ο/Η ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ είπε...
μαργαρίτα...

Χαίρομαι μικρή μου που σε ταξίδεψα.
Καλό Σ/Κ να έχεις.

11 Οκτώβριος 2008 5:40 πμ